Katolíci se budou v neděli modlit za oběti atentátů v Madridu

Čeští katolíci se budou v neděli modlit za oběti a pozůstalé teroristického útoku ve Španělsku. Jednotlivá biskupství rozesílají všem katolickým farnostem v České republice text přímluvné modlitby, která by při té příležitosti měla zaznít. "Modleme se k Bohu - Otci milosrdenství, aby otevřel brány svého království obětem teroristického útoku v Madridu. Prosme i za útěchu pro pozůstalé a za obrácení strůjců zvráceného násilí," stojí v textu modlitby, který zveřejnila Česká biskupská konference. Jde o další z forem vyjádření solidarity českých křesťanů v souvislosti s atentáty proti vlakům v Madridu z minulého čtvrtka, které si vyžádaly dvě stovky mrtvých a na 1500 zraněných. Již v uplynulých dnech se v diecézích konaly bohoslužby a modlitební shromáždění.

Kardinál Miloslav Vlk zaslal španělskému velvyslanci v Praze Santiagu Cabanasovi dopis, v němž vyslovuje své hluboké pohnutí. I když tento opovrženíhodný čin spáchaný na nevinných obětech zmizí z novinových stránek, nesmí podle Vlka zůstat zapomenut. "Musí se stát trvalým varováním všech lidí dobré vůle před tím, co přináší kultura nenávisti, známá z minulého století, a s ní související takzvaná kultura smrti," uvedl kardinál.

V sobotu 20. března bude v bazilice sv. Petra a Pavla v Praze na Vyšehradě strahovský opat premonstrátů Michael Pojezdný sloužit vzpomínkovou bohoslužbu za oběti nacismu a komunismu z řad kněží, řeholnic a řeholníků. Po mši bude následovat uctění obětí obou totalitních režimů u památníku, který byl na Vyšehradském hřbitově nově odhalen právě před rokem.