Kino Světozor představí filmy o právech mentálně postižených lidí

Pražské kino Světozor uspořádá ve čtvrtek 28. června veřejnou projekci premiéry tří filmů, jejichž tématem jsou práva lidí s mentálním postižením. "Filmy Olgy Struskové, Davida Čálka a Veroniky Sobkové vznikly v rámci kampaně za práva lidí s mentálním postižením," řekl ČTK Richard Němec, který se na vzniku dvou z trojice přibližně půlhodinových snímků podílel jako producent. Vstup na projekci bude zdarma.

O tom, že lidé s mentálním handicapem mohou žít téměř stejně jako jejich zdraví spoluobčané, chce diváky přesvědčit režisér David Čálek svým filmem nazvaným Přesně tak. Snímek, který natočil podle scénáře Veroniky Sobkové, mohou v červenci zhlédnout také návštěvníci Letní filmové školy v Uherském Hradišti. "O film dokonce projevili zájem v Německu, kde uvažují o tom, že jej uvedou do distribuce," prohlásil Němec. Sobková je rovněž autorkou filmu Láska, gramec, pád, který se zabývá otázkou svobody pohybu a soukromím mentálně postižených lidí. Snímek Olgy Struskové nazvaný Hledám práci - zn. Mám DS zase přibližuje osudy postižených lidí, kteří přes překážky hledají pracovní uplatnění uprostřed většinové společnosti.

"Sami lidé s mentálním postižením a jejich rodiny se mnohdy smířili s tím, že v praxi jsou jejich práva často výrazně omezována, že se stávají občany druhé kategorie," uvedl ředitel sdružení Portus, které kampaň za práva mentálně postižených lidí pořádá. "Filmy se proto záměrně věnují tématům a situacím, u nichž člověk s mentálním postižením denně naráží na překážky a nejednoznačnost výkladu práva. Patří sem například právo na práci, svobodnou volbu a pohyb nebo právo na partnerský život," uvedl Sobek.

Autor: Peter Gabaľ