Klaus: K ochraně přírody nepotřebujeme organizované ekology

Český prezident Václav Klaus soudí, že lidé mají základní povinnost chránit přírodu, ale nejsou k tomu vůbec nutní organizovaní ekologové a zelené strany. Klaus to řekl v pátek při návštěvě Finska, jehož přístup k přírodě a prolínání přírody s městem se mu líbí; stejný přístup by rád viděl i v České republice.

"S ekologickým agresivním občasným hnutím to fakt nemá nic společného, ani se stranami Zelených to nemá nic společného. To měli Finové dávno předtím, než vůbec napadlo někoho Stranu zelených založit," prohlásil Klaus. Finský styl života, architektury a urbanistiky je podle něj tradiční a vznikl dávno předtím, než ochránci životního prostředí začali "dělat pochody na jaderné elektrárny". To, co dělají Finové, je podle něj normální přístup rozumných lidí.

Podle Klause musejí lidé zachovat přírodu minimálně v takovém stavu, v jakém ji zdědili od otců a praotců. "A na to já nepotřebuji pana Jakuba Patočku (šéfredaktora Literárních novin a představitele české Strany zelených) nebo kohokoli jiného," podotkl prezident.

Patočka, který je nyní ve Španělsku, byl ve své reakci stručný. "K tomu se snad nedá říct nic jiného, než že příroda nepotřebuje Václava Klause k tomu, aby komentoval poměry, které tady panují," řekl Patočka ČTK.

Česká ekologická hnutí v minulosti věnovala Václavu Klausovi pozornost při udílení svých anticen za problematický vztah k životnímu prostředí. Hned dvakrát byl například Klaus nominován v anketě Zelená perla za největší antiekologický výrok roku. Cenu v této anketě Klaus získal v roce 1995 ještě jako premiér za tvrzení, že "ekologie není věda, s vědou nemá nic společného, je to ideologie". Už o dva roky dříve rovněž jako premiér dostal cenu Ropák za největší antiekologický počin. Toto ocenění obdržel za "prosazení dostavby jaderné elektrárny Temelín a za ekonomickou politiku, která přeměňuje přírodu na ekonomický ukazatel - výši hrubého domácího produktu".