Klaus nepředpokládá české referendum o vstupu Turecka do EU

Český prezident Václav Klaus nepředpokládá, že by v jeho vlasti mohlo být vypsáno referendum o vstupu Turecka do Evropské unie. Prezident to řekl v Bratislavě novinářům. Podle Klause je spor o Turecko sporem o budoucnost EU.

Možnost, že by například Francie mohla o budoucnosti Ankary rozhodovat v referendu, připustil před několika dny její prezident Jacques Chirac. Ten totiž uvedl, že navrhne, aby se v jeho zemi o přijetí Turecka rozhodovalo ve všelidovém hlasování.

"Nemám sebemenších námitek proti tomu, aby se Turecko stalo členem EU - takové unie, jakou já bych si přál, aby byla," uvedl prezident o svém postoji ke vstupu Turecka do EU. "Taková unie by neměla mít důvod bránit jakémukoli státu usilujícímu o vstup, státu přátelskému, státu demokratickému, aby se členem tohoto seskupení států stal," soudí Klaus.

Prezidenta ale podle jeho slov překvapuje, že "silácké ano" říkají i politici, "kteří bojují za úplně jiné pojetí EU, kteří bojují za stále těsnější EU". Měli by totiž podle Klause naopak hovořit: "Chceme-li supersjednocenou, superunifikovanou unii, tak si vlastně myslíme, že země jako Turecko ne." Spor o Turecko totiž není sporem o Turecko, ale sporem o budoucnost EU, domnívá se prezident.