Klaus obvinil Paroubka, že ho před jmenováním do vlády oklamal

Prezident Václav Klaus obvinil v pondělí premiéra Jiřího Paroubka, že ho vloni před jmenováním do funkce ministra pro místní rozvoj oklamal. Paroubek podle Hradu v čestném prohlášení uvedl, že nevykonává žádnou činnost, která by byla v rozporu se zákonem o střetu zájmů. Paroubek přitom opakovaně řekl, že před nástupem do vlády se nejméně třikrát dostal do konfliktu zájmů. Premiér vyjádření Hradu označil za nesmyslné.

Pokračuje tím ostrý spor, který mezi Klausem a Paroubkem vznikl kvůli prezidentovi České lékařské komory Davidu Rathovi. Prezident Ratha nechce jmenovat do funkce ministra zdravotnictví právě kvůli možnému křížení zájmů. "Před svým jmenováním členem vlády (Paroubek) vědomě prezidenta republiky uvedl v omyl a byl ministrem jmenován na základě uvedení nepravdivých skutečností," uvedl mluvčí Hradu Petr Hájek. Paroubek reagoval citací zákona o střetu zájmů, který stanoví, že člen vlády se musí vzdát vyjmenovaných činností v "nejbližší době" od chvíle, kdy byl do funkce jmenován. "V paragrafu pět odstavci dvě tohoto zákona se stanoví, že člen vlády předkládá čestné prohlášení o tom, že není v rozporu se zákonem, 'do 30 dnů od zahájení výkonu veřejné funkce', uvedl Paroubek. Způsobem, jakým minulý rok postupoval, byli jmenováni členové vlád předchozích včetně té, kterým předsedal Klaus, uvedl premiér v tiskovém prohlášení. Hájek se odvolává na Paroubkovo čestné prohlášení, které před jmenováním na Hrad doručil. Podle tohoto prohlášení nevykonává žádné činnosti neslučitelné s ministerskou funkcí.

Premiér řekl, že když ho loni v srpnu Klaus jmenoval ministrem pro místní rozvoj, byl nejméně ve třech střetech zájmů. Byl náměstkem primátora hlavního města Prahy pro oblast financí a zasedal ve dvou dozorčích radách organizací zřizovaných městem - Dopravního podniku a Kongresového centra. "Na obě tyto funkce rezignoval devět dní po svém jmenování ministrem - 13. 8. 2004, tedy nepochybně '...v nejbližší možné době', jak zákon požaduje," sdělila ČTK mluvčí vlády Lucie Orgoníková. "Takovýto průběh je standardní, takovýto průběh může být - či ještě rychlejší - i u pana Ratha," poznamenal předseda vlády. Orgoníková později uvedla, že v zákonné lhůtě 30 dní po svém jmenování ministrem Paroubek doručil do Senátu čestné prohlášení, že ukončil veškeré činnosti, které zákon členům vlády zakazuje.

Rath kvůli Klausovým výhradám ještě učiní čestné prohlášení, že po jmenování bezodkladně ukončí veškeré aktivity, které zákon o střetu zájmů nepovoluje. "Tak, jak ukládá ústava článek 70 i z toho vyplývající zákon o střetu zájmů, po jmenování učiním veškeré kroky, abych nemohl být ve střetu zájmů," řekl Rath bez dalších podrobností. "Mě trošku mrzí, že pan prezident podmiňuje jmenování nějakými akty, to samozřejmě není úplně možné," dodal. Premiér věří, že tím se záležitost uzavře a Klaus v dohledné době uvede do funkce nového člena jeho kabinetu. Nebude podle něj tedy ani nutné žádat, aby Klaus svěřil řízení úřadu přímo jemu místo dosud pověřeného vicepremiéra Zdeňka Škromacha.

Paroubek usiloval o osobní setkání s Klausem, prezident však v pondělí premiéra na Hrad nepozval s tím, že jeho vyjádření je jasné a že písemná forma komunikace je dostatečná. "Já si myslím, že by takový způsob konverzace s panem prezidentem přes média byl chybný," soudí premiér. Stejnou větou odrážel i dotazy novinářů, zda se Rath přece jen nevzdá funkce prezidenta lékařské komory. Kandidát na ministra měl dosud v úmyslu funkci jen pozastavit.