Klaus požádal Grosse, aby s doplněnou vládou požádal o důvěru

Prezident Václav Klaus požádal premiéra Stanislava Grosse o veřejný slib, že s rekonstruovanou vládou předstoupí před parlament s žádostí o důvěru. Veřejný slib požaduje ještě předtím, než přijme demisi tří lidoveckých ministrů a jmenuje jejich nástupce. Páteční parlamentní hlasování o nedůvěře vládě a vystoupení zástupců stran vnímá prezident jako další vyhrocení krizové situace, nikoli jako její vyřešení. "Sděluji touto cestou, že dříve než přijmu demise a než eventuálně jmenuji nové ministry, předsedu vlády požádám o veřejný slib, že s novou, rekonstruovanou vládou předstoupí v patřičné době před parlament s žádostí o důvěru, a tím o potvrzení svého mandátu," řekl Klaus na mimořádné tiskové konferenci zhruba dvě hodiny poté, co vláda Stanislava Grosse přežila parlamentní hlasování o vyslovení nedůvěry. Prezident předpokládal, že bez ohledu na výsledek hlasování zahájí jednání s politickými stranami. Po vystoupeních zástupců stran při schůzi sněmovny ale dospěl k závěru, že on i veřejnost už jejich názory a postoje znají.

Také předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek už ve sněmovně vyzval Grosse, aby jeho vláda bez lidovců požádala sněmovnu o důvěru. Podle Kalouska se nyní Grossova vláda opírá o koalici ČSSD, US- DEU a KSČM. "Pokud dostane takováto koalice důvěru, bude to sice ještě o něco děsivější než teď, ale bude to alespoň čisté a poctivé a nikdo vás, pane premiére, nebude moci podezírat z podvodu," prohlásil Kalousek.

Konfederace politických vězňů v otevřené výzvě požádala Václava Klause, aby odmítal jakákoli vyjednávání s českými komunisty a nepřijal v této době demisi ministrů současné vlády. "Jsme si vědomi, vážený pane prezidente, že vy, jako jediný nejvyšší reprezentant českého národa, můžete zabránit opakování katastrofy naší demokratické společnosti," uvedla ve výzvě předsedkyně konfederace Naděžda Kavalírová s poukazem na únor 1948.