Klaus přijel navštívit Zemana na jeho chalupu na Vysočině

Dvě a půl hodiny strávil v neděli prezident Václav Klaus na návštěvě u bývalého předsedy vlády a ČSSD Miloše Zemana, který po svém odchodu z politiky žije na chalupě na Vysočině. Novinářům po setkání řekli, že se vyhýbali závažným politickým tématům a bavili se jako "dva chlapi", kteří si setkání slibovali již dlouho. Zeman pohostil svého letitého, ale respektovaného rivala zabijačkovou polévkou a jitrnicí. "Starého psa novým kouskům nenaučíš," komentoval jídelníček expremiér, který se netají oblibou prosté stravy. Klaus svého hostitele na oplátku pozval na návštěvu zámku v Lánech.

Prezident zajel do Nového Veselí na Žďársku, kde Zeman tráví důchod, cestou ze závodů Světového poháru v lyžování, které se o víkendu konaly v Novém Městě na Moravě. Ačkoli jsou obyvatelé Nového Veselí na vzácné návštěvy zvyklí, přesto před Zemanovou chalupou kromě novinářů čekal na prezidenta i hlouček místních. Klaus potěšil zejména děti, se kterými zapózoval fotografům a podepsal se jim na památku.

Klaus je dalším z řady politiků, kteří za Zemanem vyrazili na Vysočinu. Zemanův "výměnek" například loni v listopadu navštívil tehdejší americký velvyslanec Craig Stapleton, který se přijel rozloučit před ukončením své diplomatické mise v Česku. Pozornost vzbudila v roce 2002 i předvánoční návštěva tehdejšího poslance a nynějšího předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska. I když Kalousek zdůraznil, že přijel Zemanovi jen popřát k svátkům, v médiích se spekulovalo o možné podpoře Zemana ze strany lidovců při volbě prezidenta.

Bývalý premiér se netají kritikou současného vedení ČSSD v čele s premiérem Vladimírem Špidlou, kterého sám doporučil jako svého nástupce. Právě ze své chalupy prostřednictvím médií několikrát vyslal příkrá slova na adresu své mateřské strany a svého nástupce v čele ČSSD i vlády.

Václav Klaus a Miloš Zeman tvořili spolu s Václavem Havlem trojici politiků, která po listopadu 1989 dominovala domácí politické scéně. Klaus jako lídr pravicové ODS a Zeman jako šéf levicové ČSSD byli řadu let hlavními politickými soupeři, zároveň se ale navzájem respektovali. Zeman například o Klausovi tvrdil, že byl jediným silným protihráčem, kterého v českém politickém životě potkal. "Já se domnívám, že Václav Klaus je skutečně dobrý prezident. Vážím si Klause jako výrazného politika, kterého jsem ve většině politických bitev porazil. V té poslední naopak porazil on mě. Já to beru sportovně. Nemůžu vždy vyhrávat," prohlásil Zeman v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny.