Klaus připustil koalici ODS a ČSSD

Předseda ODS Václav Klaus v neděli otevřeně prohlásil, že ČSSD považuje za možného koaličního partnera. Řekl to novinářům po debatě s premiérem Milošem Zemanem (ČSSD) v pořadu Sedmička televize Nova. Zástupce Koalice KDU-ČSL a Unie svobody-DEU prohlášení předsedy ODS nepřekvapilo. Před volbami v roce 1998 se Klaus se Zemanem shodoval, že koalici ČSSD a ODS není možné vytvořit kvůli neslučitelnosti stranických programů. ODS pak po volbách umožnila ČSSD sestavit menšinovou vládu.

"Je nová situace a při vší kritičnosti k vládě sociální demokracie i ona je ve hře jako koaliční partner jak pro nás, tak pro čtyř, tří, dvoukoalici nebo jak se to dneska jmenuje," uvedl Klaus, který nyní preferuje vytvoření většinové vlády. Doufá, že výsledek letošních parlamentních voleb nevyústí v patovou situaci jako před čtyřmi lety.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda k tomu poznamenal, že "Václav Klaus a Miloš Zeman nikdy nesledovali jiný cíl než spolu udržet své pozice". Podle Karla Kühnla (Unie svobody-DEU) se ODS a ČSSD zalíbilo u moci. "Chystají se udělat vládu spolu, pokud to jen trošku půjde, to není nic nového," poznamenal.