Klaus se pustil do diskuse o EU, navrhl její novou podobu

Evropská unie potřebuje podle prezidenta Václava Klause nutně změnu. Mělo by proto vzniknout nové uskupení, které by se mohlo jmenovat Organizace evropských států, napsal Klaus v sobotních Lidových novinách. Pustil se tak do diskuse o budoucnosti Evropy, k níž již dříve vyzval české politiky.

V článku s názvem Vytvořme jinou Evropskou unii v LN Klaus napsal, že "musíme opustit myšlenku vytvoření Státu Evropa, která je nám stále sugerována". Podle něj bude třeba zbavit se i takových slov, jako je "evropské občanství". "Musí jít i o zrušení lecčeho z toho, co vzniklo v minulém dvacetiletí," uvedl Klaus. Členy OES podle něj budou jednotlivé státy, nikoli přímo občané, jak se o to pokoušela evropská ústava. Rozhodování v podstatných věcech prý bude muset být konsenzuální. Nová unie, která vzejde z reflexe po neúspěchu referend o ústavě, zároveň bude potřebovat ústavní dokument. Vytvoření nového ústavního dokumentu bude nakonec nezbytné, uvedl Klaus, přestože sám si myslí, že trocha "spontánnosti přirozeného řádu a neviditelné ruky nic nezkazí" a že "nikým bezprostředně neřízený a neorganizovaný proces utvoří vnitroevropské vztahy lépe než sebelépe uvažující politikové".

"Potřebujeme politický systém liberální demokracie, který nutně vyžaduje občanský princip, spojený s přirozenou loajalitou lidí k vlastnímu národu a s elementárním pocitem národní identity," napsal Klaus.