Klaus si pro další volbu věří, i Švejnar chce bojovat dál

Václav Klaus věří, že i když zatím nezískal dost hlasů ke znovuzvolení, může uspět v dalším klání o prezidentský úřad. Vychází i ze svých zkušeností z roku 2003, kdy se do čela státu dostal až v celkově devátém kole. O důvěru zákonodárců chce ve druhé volbě příští pátek usilovat i Klausův protikandidát Jan Švejnar, jehož opětovnou nominaci už potvrdili sociální demokraté a zelení. Švejnar v sobotním třetím kole přesvědčil o 26 volitelů méně než jeho rival. "Zúčastnil jsem se už celkem čtvrté volby, dvanácti kol, a ve všech jsem měl více hlasů než můj konkurent. Ukázalo, že teď to nestačilo... Jedeme dál," řekl prezident novinářům bezprostředně poté, co se dozvěděl výsledky třetího kola. V něm mu chyběl ke zvolení jediný hlas. Na dotaz, zda tedy bude kandidovat znovu, Klaus odpověděl s úsměvem: "Určitě - jestli mě tedy někdo navrhne". Vedle stojící premiér a předseda ODS Mirek Topolánek potvrdil, že jeho strana půjde i do další volby s kandidátem Klausem. "My se té další volby nebojíme, půjdeme do ní... s hlavou nahoru, s velkou důvěrou a sebedůvěrou," prohlásil šéf nejsilnější strany.

Švejnar řekl, že děkuje všem stranám a klubům, které ho podporovaly. "A jsem připraven jít do dalších voleb," prohlásil. Ještě před páteční volbou je ochoten znovu navštívit parlamentní frakce, které o to projeví zájem. Předseda zelených Martin Bursík potvrdil, že jeho strana bude Švejnara prosazovat i nadále. "My stojíme za Janem Švejnarem," uvedl. "Ukázalo se, že to, co zprvu vypadalo jako nemožné, aby tolik politických partnerů se shodlo nad jedním kandidátem, se stalo skutečností," prohlásil Bursík. Také předseda ČSSD Jiří Paroubek uvedl, že počítá znovu se Švejnarem.

Klaus i Topolánek se shodli v tom, že první volba důstojná nebyla. "Tento způsob volby veřejné je poněkud zvláštní," soudí prezident. Pro veřejnost podle něj hlasování formou zvedání rukou stejně nebylo transparentní. Taková forma slouží jen předsedům některých klubů, aby si mohli "spočítat své ovečky", tvrdí Klaus. "Chtěli jsme, aby byla důstojná, nepodařilo se nám to," konstatoval Topolánek. Za manipulaci označil postup ČSSD, která v pátek večer nepřipustila třetí kolo volby za situace, kdy Klaus získal ve druhém dohromady 142 hlasů - což by mu k vítězství v závěrečném kole stačilo.

Švejnar charakterizoval situaci kolem volby jako "velmi napjatou". Připomněl tři zákonodárce, kteří museli Hrad opustit ze zdravotních důvodů. Pro zelené je průběh parlamentní schůze dalším důvodem, proč by prezidenta měli vybírat přímo občané. "Tohle, co se tady odehrálo, to by mělo být zapsáno do stenografického záznamu jako důvodová zpráva při předkládání novely ústavy a prováděcího zákona k přímé volbě prezidenta," uvedl Bursík.