Klaus stvrdil přísnější postihy domácího násilí i modernější pasy

Oběti domácího násilí se dočkají větší ochrany státu. Podle novely, kterou v pátek podepsal prezident Václav Klaus, budou moci policisté vykázat agresora na deset dnů z domu či bytu, v němž žije s obětí a předtím už své svého partnera opakovaně napadl. Prezident svým podpisem stvrdil i normu, která zavádí cestovní pasy s digitální fotografií a digitálním otiskem prstu. Moderní fotografie se mají v pasech objevit od září letošního roku, otisky prstů od května 2008. Nařízení se ale týká pouze nově vydávaných dokladů. Staré pasy zůstanou v platnosti po dobu, která je v nich uvedena. Takzvané biometrické prvky mají zvýšit ochranu dokladů před paděláním.

Klaus rovněž uzavřel legislativní cestu předlohy zvyšující odměnu pěstounům, kteří se starají o tři děti, případně o jedno těžce postižené. Od státu by měli dostávat zhruba dvakrát více než nyní, tedy zhruba 15.600 korun hrubého. Na další děti v pěstounské péči by byl příspěvek ještě vyšší. Nic také již nebrání tomu, aby do kalendářů přibyly další významné dny - 7. duben jako Den vzdělanosti, 10. červen, který bude připomínat vyhlazení Lidic, a 15. květen jako Den rodin.

Prezident Václav Klaus také podepsal zákon o rostlinolékařské péči, který mimo jiné upravuje pravidla převodu pozemků restituentům. Novelu v polovině března schválila Poslanecká sněmovna v souvislosti s prosincovým zrušením takzvané restituční tečky Ústavním soudem. Změny zákonů o půdě tehdy v dolní komoře prosadily ČSSD a KSČM, a přehlasovaly tak Senát. Kritici argumentovali převážně tím, že předpis zvýhodňuje skupinu lidí, která má ještě u soudů pohledávky, a dává jim možnost získat stavební pozemky za ceny z roku 1990.