Klaus: tvrzení, že nepřijetí euroústavy by znamenalo konec EU, je nesmysl

Nepřijetím ústavy EU se vůbec nic nestane, život půjde dál; její přijetí by naopak znamenalo skok do temnot supranacionalismu. Evropa není žádná politická jednotka, a nemusí být proto akceschopná jako celek. Je sdružením svébytných států a tak by to mělo zůstat, prohlásil v rozhovoru pro nejnovější číslo německého politického magazínu Focus český prezident Václav Klaus.

"Tvrzení, že nepřijetí evropské ústavy by znamenalo konec EU, krizi integrace a podobně, je nesmysl. To tvrdí jen evropští naivisté. Paniku šíří lidé, kteří nás chtějí přinutit, abychom řekli ano," řekl Klaus. "Nestane se vůbec nic (když ústava přijata nebude). Den poté půjdou lidé znovu spokojeně na procházku," pokračoval Klaus. Připomněl, že EU v různých formách už bez ústavy existuje 50 let. To ale podle něj neznamená, že ústava je nedůležitá. Je totiž pokusem evropské sjednocování urychlit a prohloubit. "Nedůležitá je ale pro každodenní fungování společenství," zdůraznil.

Podle Klause nemá současná debata o ústavě EU nic společného s Evropou. "Nikdo nemá klíče od Evropy. Chceme mít evropské komisaře, ale my Evropané bychom nikdy těmto lidem neměli dávat klíče od kontinentu," řekl.

Kritiku evropské byrokracie odmítl jako lacinou. "Já kritizuji přechod k postdemokratické společnosti. Bez státu nemůžeme mít demokracii. Proto považuji za ohrožení svobody občanů Evropy, když se kompetence států převádějí na EU. V současnosti děláme skok do temnot, skok z intergovernmentalismu (mezistátních vztahů) do supranacionalismu (nadnárodního řízení)."