Klaus v Libanonu vysvětloval, jaká jsou úskalí evropské integrace

Český prezident Václav Klaus v úterý na půdě Americké univerzity v Bejrútu vysvětloval vyučujícím a studentům, jaká jsou úskalí sjednocování Evropy. Za nešťastné považuje další prohlubování integrace Evropské unie v oblasti měnové, rozpočtové a posléze také politické.

"Jsme čtyři dny v Evropské unii a jsme v srdci v Evropy," prohlásil Klaus v aule plné posluchačů. Pro Českou republiku tedy podle něj není jiné cesty. Stejně jako při dnešní návštěvě libanonského Národního shromáždění Klaus zdůraznil, že svůj první pracovní den po vstupu Česka do unie strávil v Libanonu. Tato skutečnost je signálem, že se Česká republika neuzavírá světu, uvedl.

Klaus také poukázal na zdražení, které v Česku po rozšíření následovalo a které je důsledkem snah sladit daňovou politiku členských zemích EU.

Prezident během své přednášky rovněž přiblížil českou transformaci od počátku 90. let do současnosti. Při této příležitosti vyslovil mimo jiné názor, že "komunismus nebyl poražen, ale sám zkolaboval".

Prezident přicestoval na oficiální návštěvu Libanonu v pondělí. Provází jej manželka Livia, která se v rámci zvláštního programu první dámy vypravila na jih země. Navštívila tam mimo jiné nadaci Imáma Sadra, která pečuje o libanonské sirotky. Ve středu se prezidentský pár přesune na Kypr.