Klaus v Týdnu: Bez dohody ODS a ČSSD se politická krize nevyřeší

Politickou krizi, která trvá již sedm měsíců, nelze vyřešit bez dohody dvou nejsilnějších parlamentních stran ODS a ČSSD. V rozhovoru pro časopis Týden to řekl prezident Václav Klaus. Podle něj také byla nynější podoba trojkoaliční vlády občanských demokratů, lidovců a zelených, kterou ještě nejmenoval, "prosazena za každou cenu". Podle Klause by politici, média i veřejnost měli vzít v potaz výsledek loňských červnových voleb, které vyhrála ODS těsně před ČSSD. "Bez elementární dohody dvou nejsilnějších politických stran o čemkoli, o vládnutí, tolerování, předčasných volbách nebo čemkoli dalším, prostě není možné, aby se cokoli v této zemi pohnulo," řekl Klaus. Podle prezidenta neustále "vzniká sen", že je možné dojít k nějakému řešení bez domluvy ODS a ČSSD. "To je základní charakteristika těch sedmi měsíců a jednoho týdne a já myslím, že toto nikam nevede," uvedl Klaus.

Podobu trojkoaličního kabinetu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených prezident jmenuje. Domnívá se však, že způsob vyjednávání o této vládě vedl k tomu, že byla prosazena za každou cenu i při přetrvávajícím "boji" s předsedou sociálních demokratů Jiřím Paroubkem. "ODS přijala tuto vládu za jakoukoli cenu, za cenu přeběhlíků, za cenu kývání na zelenou ideologii, za cenu pana Schwarzenberga, za cenu v podstatě i rozkolu v ODS," řekl Klaus. Prezident také uvedl, že se mu zdá tato cena "neúměrně vysoká".

Klaus také uvedl, že nevidí žádnou chybu, které by se za sedm měsíců politické krize v Česku dopustil. Při druhém jmenování předsedy ODS Mirka Topolánka premiérem prý neměl na výběr. "Pouhé pověření jednáním už nebylo vůbec na místě. Od nevyslovení důvěry vládě do jmenování, od začátku října do poloviny listopadu, byla dostatečně dlouhá doba, nebyly to minuty nebo hodiny po dožití, domyšlení, dopůsobení senátních voleb. Jiná šance už nebyla," řekl prezident.