Klaus: Volby do sněmovny budou 2. a 3. června, premiér váhá

Prezident Václav Klaus vybral jako termín voleb do Poslanecké sněmovny pátek 2. června a sobotu 3. června letošního roku. ČTK to oznámil mluvčí Hradu Petr Hájek. Rozhodnutí Klaus, který termín sněmovních voleb vyhlašoval z titulu funkce hlavy státu poprvé, postoupil v pondělí ke spolupodpisu předsedovi vlády. Premiér Jiří Paroubek však uvedl, že s ním prezident termín nekonzultoval; Klausův návrh si proto hodlá ještě promyslet. V úvahu podle něj připadá buď Klausův termín, nebo druhý červnový víkend, tedy termín 9. a 10. června. První z těchto dnů začíná mistrovství světa ve fotbale. Před čtyřmi lety se sněmovní volby konaly ve dnech 14. a 15. června. Jejich termín oznámil Klausův předchůdce Václav Havel po schůzce s tehdejším premiérem Milošem Zemanem.

Pro lídra ODS Mirka Topolánka je důležité, že už padlo přesné datum hlasování. "Už můžeme plánovat termíny jednotlivých akcí," řekl ČTK. Při plánování kampaně podle něj nejsilnější opoziční strana počítala se všemi možnými termíny a žádný se jí nezdál něčím dominantní. "Je neutrální a už víme, od kterého data se můžeme odpíchnout," konstatoval.

Kdyby premiér termín voleb připadající na první červnový víkend stvrdil, politické strany a hnutí budou muset seznamy svých poslaneckých kandidátů odevzdat nejpozději v úterý 28. března, tedy v souladu s volebním zákonem 66 dnů před zahájením voleb. Pokud by se volby konaly o týden později, politická uskupení by na nominace měla čas do 4. dubna.

Před čtyřmi lety kandidovalo 29 volebních uskupení, přičemž pouze dvě strany - KDU-ČSL a US-DEU - kandidovaly spolu v koalici. Kromě nich dolní komoru obsadily ještě KSČM, ODS a ČSSD, která volby vyhrála a sestavovala vládu.