Klaus začne o nové vládě jednat s ČSSD, lidovci a ODS

Prezident Václav Klaus v neděli oznámil, že o nové vládě začne jednat nejdříve s šéfy ČSSD, KDU-ČSL a ODS, a to zřejmě ve čtvrtek. Komunisty ani unionisty na Hrad nepozval. Schůzky plánuje až po oficiální demisi premiéra Vladimíra Špidly. Klaus očekává, že Špidla rezignuje po středečním zasedání současného koaličního kabinetu. Prezident na mimořádném setkání s novináři řekl, že za hlavní a relevantní aktéry současné politické scény považuje ČSSD, lidovce a opoziční ODS. Totéž si však nemyslí ani o Unii svobody- DEU, která je součástí Špidlovy koaliční vlády, ani o opozičních komunistech. Klaus již v neděli telefonicky hovořil s prvním mužem ČSSD Stanislavem Grossem, předsedou ODS Mirkem Topolánkem a zprostředkovaně také s předsedou lidovců Miroslavem Kalouskem. "Já budu jednat s těmito politickými představiteli o tom, jakou mají představu, jak sestavit vládu, která by mohla získat důvěru v Poslanecké sněmovně a mohla existovat," uvedl Klaus před odletem na summit NATO do Istanbulu. Nepotvrdil, že by sestavením kabinetu pověřil rovnou Grosse, o němž se nejvíce spekuluje. Nehovořil ani o nikom jiném. "Mohlo by se hypoteticky stát, že po prvním jednání mohu říci jméno. Může se stát, že nalezení jména bude trvat delší dobu. Opakuji znova: není to jednoduchý úkol," podotkl.

Předčasné volby nejsou nyní podle Klause na pořadu dne. Východiskem by ale podle něj byly v případě, že by z jednání nevzešla "schůdná" vláda. Klaus také hovořil se Špidlou, který se rozhodl složit funkci premiéra i předsedy ČSSD v sobotu, když už necítil podporu ve straně. Podle Klause je Špidlovo rozhodnutí podat demisi nezvratné.

Unie, nejmenší strana ve sněmovně, je ochotna jednat o své účasti v nové vládě, na druhou stranu ale tvrdí i to, že je mentálně připravena odejít do opozice, pokud by se k ní partneři nechovali důstojně. Nový předseda unionistů Pavel Němec připomněl, že i hlasy jeho strany mohou být při hlasování o vládě důležité. Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik ČTK řekl, že prezident zřejmě "bohužel nerespektuje reálnou sílu" KSČM. Chce rovněž věřit, že s KSČM nepočítá pouze v této fázi.