Koalice: Od května budou sazby DPH 5 a 19 procent

Základní sazba daně z přidané hodnoty se od května sníží ze současných 22 na 19 procent. Snížená, pětiprocentní sazba DPH se měnit nebude. Některé položky však přejdou do vyšší sazby, například vstupné. Koalice připravila také úlevy rodinám s dětmi, důchodcům a vysokým školám. Vedlejší náklady práce se snižovat nebudou. Po sedmihodinovém jednání to na nedělní tiskové konferenci řekli zástupci koalice. Od května tak nejspíš podraží kina, divadla nebo vstupné na sportovní utkání. Z pěti do 19 procent přejde také vodné a stočné nebo některá hnojiva. Díky poklesu základní sazby by mohly mírně zlevnit auta, elektronika, oblečení, telefony nebo internet.

Vláda se překvapivě rozhodla ponechat v pětiprocentní sazbě dětské plenky, přestože ministerstvo financí dosud tvrdilo, že to neumožňuje Evropská unie. Ve snížené sazbě zůstanou také potraviny, nápoje, léky, zdravotnické prostředky, dodávky tepla, stavební práce spojené s bydlením, knihy, noviny, dětské autosedačky, pohřebnictví a vnitrostátní hromadná osobní doprava.

Změnami v DPH vláda získá v příštím roce navíc 17 miliard korun. Ty však chce vrátit zpět lidem a firmám. Na rodiny s dětmi prý půjde šest miliard korun, firmy díky rychlejším odpisům získají od roku 2006 každoročně 11 miliard korun. Příspěvek na politiku zaměstnanosti budou společnosti platit i nadále.