Koalice slibuje vyšší důchody i minimální mzdu, chce proto šetřit

Vznikající trojkoalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL slibuje zvyšování důchodů i minimální mzdy. Zruší většinu zdravotnických poplatků. Od roku 2015 by chtěla snížit DPH na léky, knihy a pleny, což je ale proti vůli EU. K zachování tříprocentního deficitu veřejných financí má vést lepší výběr daní i hledání úspor ve státní správě, vyplývá z představené koaliční smlouvy. Tvořící se koalici ale zbývá uzavřít další podstatnou část dohody, a to rozdělení a personální obsazení ministerstev. Podle návrhu ČSSD by sociální demokracie měla mít premiéra a dalších sedm křesel, ANO vicepremiéra a šest křesel a lidovci vicepremiéra a dvě ministerstva. ANO je s návrhem na rozdělení resortů spokojené. Lidovci ale ústy předsedy Pavla Bělobrádka přes média vzkázali, že s návrhem nesouhlasí. Chtějí tři ministerstva nebo jiné resorty. Usilují především o ministerstva práce a zemědělství, nikoli zdravotnictví a kulturu, které jim nabídla ČSSD. "Myslíme si, že KDU má nárok na dva resorty, tak to vychází podle hlasů voličů," řekl novinářům Babiš. Uvedl, že chce změnit praxi z minulosti, kdy si pro sebe nejmenší strana trojkoalice vyjednala velké množství resortů. "Vadí mi tradice, že ten nejmenší vždycky určuje pravidla hry. Můžeme se bavit i o menšinové vládě," připustil Babiš. ČSSD ale chce i nadále vyjednávat o trojkoalici.

V padesátistránkovém dokumentu koalice slibuje, že příští rok nebude měnit daně. Jakékoliv změny s daňových zákonech chce dát k připomínkování veřejnosti. Od roku 2015 plánuje zvýšit zdanění hazardu, zavést sníženou sazbu DPH. Pro financování této změny zváží zavedení sektorové daně pro regulovaná odvětví od roku 2015. Postupně od roku 2015 chtějí koaliční partneři zvyšovat slevu na druhé a další dítě a prosadit porodné i na druhé dítě. Obnoví slevu pro pracující důchodce a důchody bude od roku 2015 pravidelně zvyšovat o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Koalice chce zrušit druhý důchodový pilíř.

Analytici ale upozorňují na to, že není zcela jasné, kde vláda na splnění svých slibů vezme, když navýšení daní spadlo pod stůl. Podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho tak zvýšení daní možná ještě není úplně ze hry. Podle ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška nastíněný růstový model také neumožní snížit schodky veřejných rozpočtů výrazněji pod tři procenta HDP, což vytváří riziko fiskální nestability po roce 2015. Mohou chybět i peníze na rozvoj infrastruktury.