Koaličních kritiků bude asi víc, osud reformy ve sněmovně nejistý

Koaličních poslanců kriticky naladěných vůči vládnímu návrhu reformy může být víc, s podporou váhá nejen bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý z ODS. Jeho stranický kolega Jan Klas ČTK řekl, že pokud ruku pro reformu nezvedne Tlustý, nepodpoří ji ani on. Zatím tak zdaleka není jisté, že kabinet své plány prosadí. Ve dvousetčlenné dolní komoře nemá spolehlivou většinu. Jakákoli nejednota koaličního tábora by tak pro kabinet byla kritická. Vláda přitom s reformami spojuje svůj osud. Koalici zastupuje ve sněmovně 100 poslanců, ČSSD a KSČM 98. V dolní komoře jsou ještě dva bývalí členové ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Hospodářské noviny uvedly, že reformu kritizuje i lidovec Ludvík Hovorka. "Mám pocit, že to bude mít nepříznivý dopad na nízkopříjmové skupiny. Pokud mé výhrady nebudou vyslyšeny a bude to tlačeno násilím jako celek, tak budu mít opravdu velký problém zvednout ve sněmovně ruku pro," uvedl v listu. Poslankyně ODS Alena Páralová ČTK řekla, že navržená daňová reforma se ani jí příliš nelíbí, ODS by tento plán podle ní mohl poškodit. Chápe však, že je potřeba přinést oběť v zájmu koaliční vlády. Naznačila, že její výhrady nejsou tak vážné, aby reformu "potopila". Nehodlá prý hlasovat s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem proti vlastní straně.

Premiér Mirek Topolánek dal najevo, že by chtěl reformu prosadit jako celek. Chce tak zřejmě zabránit tomu, aby do ní poslanci zasahovali pozměňovacími návrhy, které by vládní plán narušily. Lze ale předpokládat, že přinejmenším opozice s nějakými změnami přijde. Navíc je otázka, jestli Topolánkovo přání vyslyší koaliční poslanci. "Myslím, že představa, že ten balík schválíme bez diskuse a bez větších změn, je představa velmi, velmi optimistická, a nejsem si jistá, zda je realistická," řekla ČTK předsedkyně klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová.