Kolář: Policie mě chrání kvůli Rusovi, který mě má zlikvidovat

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) má policejní ochranu kvůli Rusovi, který ho má za úkol zlikvidovat. Řekl to televizi Prima. Úkolem Rusa je podle Koláře zlikvidovat také pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Ti televizi také potvrdili, že mají policejní ochranu. Kolář, Hřib i Novotný čelili v posledních týdnech kritice Ruska kvůli krokům, které učinily jejich úřady. Kolář v hlasovém záznamu odvysílaném na Primě řekl, že podepsal dohodu o mlčenlivosti, ve které je celkem striktně vymezeno, co může a co nemůže říkat. Týdeník Respekt tento týden napsal, že do Česka před třemi týdny dorazil pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem. České bezpečnostní složky podle týdeníku jeho přítomnost vyhodnotily jako bezpečnostní riziko pro pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09). Ruská ambasáda zprávu týdeníku označila za lež.

Starosta Prahy 6 čelí kritice Ruska kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády. Na místě by měl vzniknout nový památník připomínající osvobození Prahy za druhé světové války. Pražský magistrát schválil přejmenování náměstí Pod kaštany, na kterém sídlí ruské velvyslanectví v Praze, na náměstí Borise Němcova. Němcov byl ruský politik, který kritizoval režim prezidenta Vladimira Putina a byl v roce 2015 zavražděn. Řeporyje na návrh Novotného plánují vybudovat vzpomínkové místo na padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády, takzvané vlasovce. Podíleli se na osvobození Prahy, pro Rusko ale představují kolaborantskou ozbrojenou formaci vytvořenou nacistickým Německem.

Babiš: ČR si nenechá líbit vměšování cizích mocností

Česká republika si nenechá líbit, aby cizí mocnosti ovlivňovaly její politické dění. Novinářům to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). "Jsme svrchovaný stát a my určitě si nenecháme líbit, aby nějaké velké světové velmoci nám tady nějakým způsobem ovlivňovaly naše politické záležitosti," řekl Babiš. "Není možné - pokud je to pravda - aby tady nějaký cizí stát prováděl nějaké akce proti našim občanům," řekl. Podle něj se aktuálními spory s Moskvou intenzivně zabývá ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), se kterým o situaci jednal. "Spory s Ruskem řeší diplomatickými kanály ministerstvo zahraničí, mezinárodní jednání budou pokračovat," uvedl premiér. Podle Babiše se diplomacie zabývá i projevy nepřátelství, se kterými se v uplynulých týdnech setkaly české zastupitelské úřady v Moskvě a v Petrohradu. Babiš se k napětí v česko-ruských vztazích vyjádřil po svém pravidelném jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Uvedl však, že na schůzce se tomuto tématu nevěnovali.