Komorám se nelíbí záměr poslanců zrušit povinné členství

Záměr poslanců ODS změnit pravidla fungování komor lékařů, zubařů a lékárníků vyvolal nesouhlas prezidentů tří profesních organizací. Vadí jim, že by do chodu komor zasahoval stát. Chtějí zachovat povinné členství. Prezident České lékařské komory Milan Kubek ve čtvrtek vyzval ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), aby se od návrhu veřejně distancoval. Všichni tři prezidenti vyzvali poslance k diskusi o budoucnosti komor.

Skupina 22 poslanců ODS v čele s místopředsedou zdravotního výboru Jozefem Kochanem předložila sněmovně minulý týden návrh novely, která upraví pravomoci ministerstva vůči komorám zdravotníků. Místopředseda výboru Boris Šťastný (ODS) ČTK potvrdil, že při projednávání novely navrhne zrušit povinné členství v lékařské komoře. Poslanci diskutovali o zrušení povinného členství v minulých letech několikrát, ale dosud vždy zvítězili zastánci povinného členství. Podle Šťastného neplní lékařská komora úlohu stavovské organizace, ukázala se spíše jako organizace nátlaková a politicky orientovaná, vystupuje prý jako prodloužená ruka ČSSD. Členství by proto mělo být dobrovolné. Nyní je jednou z podmínek výkonu lékařského povolání.

"Majetky komor shromáždili jejich členové, kdyby se jich zmocnil stát, byla by to určitá forma loupeže," řekl Kubek. Připomněl, že z 27 členských států EU je povinné členství v lékařské komoře ve 12, v dalších 13 je povinná registrace, což je obdoba. Nepovinné členství a dobrovolná registrace je pouze v Dánsku a Maďarsku.