Koncertem s.r.o. zahájil v novém pražský Semafor

První potlesk zazněl v sobotu večer v Divadle Semafor, které nalezlo střechu nad hlavou v rekonstruovaném prostoru někdejší tančírny v Dejvické ulici v Praze. Hrací prostor v suterénu karlínského divadla sebrala Semaforu v srpnu 2002 rozvodněná Vltava. Jiří Suchý pro zahajovací večer připravil pásmo nazvané Koncert s.r.o. "První polovinu jsme věnovali našim předchůdcům v hudebním divadle," řekl principál. Potvrzením jeho slov se vzápětí staly operní a operetní árie, písně z muzikálů, tvorba Voskovce, Wericha a Ježka i kousky z hudebních komedií Oldřicha Nového. Po holdu "malých forem velkým skladatelům" následovaly písničky tak, jak zazněly v jednotlivých etapách na nejrůznějších působištích této scény, která koncem měsíce oslaví 46 let existence.

Otevření Semaforu bylo spojeno s vernisáží opony, kterou Suchý namaloval podle slavného vzoru Vojtěcha Hynaise z historické budovy Národního divadla v Praze. "Postavy jsem tam dodal vlastní a namaloval i frontu na lístky do Semaforu, včetně bezdomovce třímajícího poslední tisícikorunu a shrbeného důchodce, který chce žádat slevu," komentoval Suchý své dílo.

"Těšíme se na příští týdny, kdy se hodláme v těchto krásných prostorách postupně zabydlovat," řekl Suchý a poděkoval Praze 6, která věnovala na rekonstrukci tančírny Globus 55 milionů korun. Na dalších deset milionů přišla oprava domu, v jehož suterénu divadlo sídlí. Další dík patřil pražskému magistrátu za grant a také architektu Miroslavu Melenovi, který novou scénu navrhl. První semaforskou premiérou bude 25. října inscenace věnovaná bulvárnímu tisku s názvem Jako když tiskne. Koncem listopadu se v repertoáru poprvé objeví hra nazvaná Pension Rosamunda.