Koncertů pravicových extremistů v posledních letech ubývá

Koncertů pořádaných pravicovými extremisty v České republice v posledních letech ubývá. Od roku 2004, kdy jich policie zaregistrovala 30, se jejich počet v roce 2005 snížil na 20 a loni na 18. Do konce června letošního roku se podle informací ministerstva vnitra zatím uskutečnilo devět koncertů. Podle odborníků je důvodem klesajícího počtu koncertů především tlak nevládních organizací a policie. Přívrženci krajní pravice prý také v současnosti více vyjíždějí na koncerty do zahraničí a na domácí půdě se orientují spíš na veřejné akce.

Úbytek velkých akcí spojených s hudebním vystoupením několika skupin a pořádání spíše menších oslav s reprodukovanou hudbou, popřípadě s vystoupením třeba jen jedné kapely, spojuje politolog Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně především se zvýšeným zájmem policie. Ta v minulosti začala při větších akcích pravicových extremistů zasahovat a pořádání koncertů ztížila. S tím souhlasí i Klára Kalibová ze sdružení Tolerance a občanská společnost, které činnost pravicově extremistických skupin dlouhodobě sleduje.

Zvýšený zájem policie navíc podle Kalibové odrazuje od případné účasti zahraniční kapely. Místo konání koncertu se zpravidla až do poslední chvíle tají, což může mít za následek nižší účast, a tedy i nižší finanční zisk. Pořadatelé poté mohou mít problém s finanční odměnou pro zahraniční hosty, kterým se nezamlouvá ani přítomnost policie a médií. Dalším důvodem klesajícího počtu koncertů je podle Kalibové i Mareše upadající kvalita a okoukanost českých skupin takzvané white power scény. Příznivci krajně pravicových hnutí zároveň mají podle Mareše možnost objednat si přes internet mnohem kvalitnější hudební produkce z ciziny.

Autor: Peter Gabaľ