Konec starého a začátek nového roku si připsal už šest mrtvých

Konec starého a příchod Nového roku nebyl v Česku příliš radostný. O víkendu a hlavně v prvních hodinách nového roku zemřelo šest lidí, sedmý je v kritickém stavu. Se silvestrovskými oslavami souvisejí zřejmě dvě úmrtí a případ jednadvacetiletého mladíka, který po vypití velkého množství alkoholu bojuje o život v ostravské nemocnici. Přímá souvislost ostatních úmrtí s oslavami se zatím neprokázala.

Největší problémy při oslavách byly v Ostravě, Praze a na jižní Moravě. V ostatních regionech byly oslavy rovněž bujaré, ale ne tragické. Zdravotníci pomohli hlavně lidem, jež zmohlo nadměrné pití alkoholu či se zranili při neodborném zacházení s petardami.

Hasiči likvidovali většinou požáry, které způsobily rachejtle, ale třeba i hořící svíčky. Od půlnoci do 06:00 vyjížděli v celé zemi k 99 požárům. Policisté kromě udržování veřejného pořádku zasahovali u dopravních nehod. Při silničních kontrolách odhalili několik opilých řidičů.

V Ostravě zemřel muž středního věku z Opavska. Při cestě z oslav domů v opilosti usnul venku a zemřel na podchlazení. Už v sobotu zemřel také šestadvacetiletý muž z Chebu po neopatrné manipulaci se zábavní pyrotechnikou. Výbušná koule mu vlétla do obličeje a způsobila velmi vážná poranění hlavy, kterým podlehl. Výčet mrtvých se rozšířil o čtyři případy, které s oslavami nemusejí přímo souviset. Zatím neznámý muž vyskočil ráno z okna v Brně-Židenicích a na následky zranění na místě zemřel. Dalšího mrtvého našli náhodní kolemjdoucí nad ránem ležet na zemi v Brně-Řečkovicích. Třetí obětí se stal muž, kterého společně s jeho družkou srazilo auto na okraji silnice ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku. V Praze zemřel chodec při dopravní nehodě v Argentinské ulici. Tragicky skončila silvestrovská noc pro třiatřicetiletého muže z Brna-Komína, který si při skoku do bazénu poranil páteř a ochrnul na všechny čtyři končetiny. Štěstí měl muž na Bruntálsku na severní Moravě, který při sledování silvestrovské světelné show vypadl z okna v desetimetrové výšce. Je v nemocnici s drobným krvácením do mozku, otřesem mozku a pohmožděným hrudníkem.

Pražští záchranáři říkají, že za sebou mají nejhorší silvestrovskou noc za posledních pět let. Vyjeli k 273 případům. Zatížení záchranné služby tak odpovídalo čtyřnásobku až pětinásobku provozu v běžný všední den. Většina případů byla spojena s následky požívání alkoholu. Přestože byl počet výjezdů nadprůměrně vysoký, vesměs šlo o lehčí zranění. Za celou noc záchranáři zaznamenali asi o 73 výjezdů více než na loňského Silvestra.

Středem pražských oslav se stalo Václavské náměstí, kam zavítalo podle policejních odhadů více než 10.000 lidí. V jeho horní části se odehrávala silvestrovská show televize Nova. Vzhledem k očekávanému vysokému počtu návštěvníků záchranáři přistavili na náměstí mobilní nemocnici - kamion Golem. Zdravotníci v ní ošetřili celkem 69 pacientů.

V historii české televizní silvestrovské zábavy byl nedělní večer první, který televize vysílala v přímém přenosu, bez předtočení. Pořad, který Nova pojmenovala Mejdan roku z Václaváku, se v centru města připravoval několik dní.