Kontrolní komise ČSSD o Hojdarově vyloučení nerozhodla

Ústřední kontrolní komise ČSSD v sobotu o platnosti červnové vyloučení poslance Josefa Hojdara ze strany nerozhodla. Během jednání se vyskytly nové podněty a informace, které je třeba prověřit. ČTK to řekla mluvčí strany Lucie Vaverová s odvoláním na šéfa komise Viléma Buriánka. Nedokázala uvést, čeho se nové podněty a informace konkrétně týkají. Jejich prověřování potrvá zhruba do jednání ústředního výkonného výboru ČSSD, který se sejde 24. září. Pokud by výbor ani na tomto jednání o celé záležitosti nemohl rozhodnout, bude se případu znovu věnovat o týden později kontrolní komise, dodala mluvčí s tím, že předseda komise o tomto doporučení informoval předsedu ČSSD Stanislava Grosse.

Sami členové komise se k projednávání případu vyloučení Hojdara ze strany mosteckou organizací ČSSD nechtěli vyjadřovat s tím, že to nechají na vedení strany. Své závěry předají ústřednímu výkonnému výboru strany, který teprve může o Hojdarovi závazně rozhodnout. Místopředseda komise František Adámek ČTK řekl, že Hojdar na jednání komise nebyl přizván.

Hojdarův nedobrovolný odchod ze strany byl výsledkem dlouhodobých sporů v ústecké krajské organizaci ČSSD. Poslanec i po vyloučení zůstal členem poslaneckého klubu ČSSD, vládní koalici v dolní komoře tak udržel nejtěsnější většinu 101 hlasů.