Kováčik: KSČM by měla podat trestní oznámení na Štětinu a Pavlatu

KSČM by měla podat trestní oznámení na senátora ODS Josefa Pavlatu a senátora za Zelené Jaromíra Štětinu za to, že označili KSČM za zločineckou organizaci, řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v diskusním pořadu české soukromé televize Prima. Ze stejného důvodu už komunisté podali trestní oznámení na předsedu KDU-ČSL Miroslava Kalouska. "Jsem pro trestní oznámení už jen proto, aby se upozornilo, že nelze bezostyšně urážet kohokoli jakýmkoli způsobem," uvedl v televizi Kováčik. Podle něj se senátoři svými výroky zřejmě dopustili šíření nenávisti.

Kalousek již dříve prohlásil, že se klidně vzdá své poslanecké imunity a bude před soudem své výroky obhajovat. Komunistická strana Československa se dopouštěla zločinů, což je jasně řečeno v platných zákonech, argumentuje šéf lidovců a dodává, že sám předseda komunistů Vojtěch Filip přitom označil KSČM za přímého pokračovatele KSČ. Komunisté zase výroky pravicových politiků považují za vyvolávání nenávisti k určité skupině obyvatelstva pro politické přesvědčení.

Senát ve čtvrtek díky podpoře svých pravicových členů navrhl výslovně zakázat propagaci komunismu a nacismu pod hrozbou trestu až osmi let vězení. Novelu trestního zákona, iniciovanou Štětinou a dalším senátorem Martinem Mejstříkem, která by české komunisty přinutila ke změně názvů a dokumentů, nyní dostane k projednání sněmovna. V ní má ale většinu levice, která asi těžko umožní její přijetí.