KSČM a mladí komunisté čelí oznámení kvůli hlásání třídní zášti

Senátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina ve čtvrtek podali na komunisty trestní oznámení kvůli šíření třídní zášti. Opírají se o články v časopisu mladých komunistů Mladá pravda, které podle nich obsahují výzvy ke svržení demokracie. I když oznámení podali na neznámé pachatele, obviňují Komunistický svaz mládeže a KSČM, "že tuto činnost podporují", řekl novinářům Štětina. "Na mnoha místech v těchto tiskovinách vyzývají autoři článků k třídní nenávisti a k praktické aplikaci marxismu-leninismu. Z toho při žalobě vycházíme, neboť jsme se poučili u Vladimíra Iljiče Lenina v jeho stěžejním díle Stát a revoluce, že použití násilí je hlavní praxí leninismu," prohlásil.

Komunisté se případného stíhání neobávají, oznámení na ně není první. "V žádném případě naše strana nepřekračuje žádné zákony, pracuje v souladu s Ústavou," řekla ČTK mluvčí strany. Komunistický svaz mládeže na internetových stránkách označil oznámení "za součást demagogické antikomunistické kampaně a další z mnoha pokusů o plíživou fašizaci české společnosti". Třídní boj podle svazu v současné společnosti existuje nezávisle na komunistech. "Komunisté pouze chtějí vytvořením kvalitativně vyšší, spravedlivější, efektivnější formy společnosti - komunismu - třídní boj odstranit," uvádí svaz.

Štětina podotkl, že nechá na rozhodnutí policie a soudu, kdo má pravdu. "Jsem zvyklý na reakce členů strany, kteří také říkají, že nás pověsí na kandelábr. Je potřeba a čas zastavit ten komunistický nápor, protože komunistická strana už ze samé podstaty je nedemokratická. To, že tvrdí, že je demokratickou stranou a vzdává se násilí, to je lež," tvrdí. Důkazem je podle něj právě Mladá pravda, jejíž redakce sídlí na stejné adrese jako Ústřední výbor KSČM. Časopis je ministerstvem kultury registrovaný měsíčník, svaz mladých komunistů je občanským sdružením.