KSČM chce, aby lidé s majetkem nad deset milionů korun podávali přiznání

Komunisté navrhují, aby byla zavedena povinnost podávat majetková přiznání u osob, jejichž majetek převyšuje deset milionů korun. Pokud člověk neprokáže, jak majetek převyšující tuto částku nabyl a zda jej zdanil, bude muset zaplatit daň 40 procent. Na tiskové konferenci to prohlásil jeden z předkladatelů zákona a místopředseda KSČM Vojtěch Filip. "Není nic špatného, že má někdo nad deset milionů korun, ale musí prokázat, že v minulosti, ať už před rokem 1989 či po něm, majetek, který nabýval, vždy zdanil," prohlásil Filip. "Je potřeba, aby v ČR přestalo neustálé zpochybňování majetkových poměrů," dodal místopředseda Poslanecké sněmovny. KSČM chce příští úterý prosadit, aby bylo projednávání návrhu zařazeno ještě na zářijové zasedání Poslanecké sněmovny, o což se už jednou neúspěšně pokoušela. "Zdá se nám, že není vůle ten návrh zákona přijmout a projednat ho, abychom stihli všechny legislativní lhůty," připustil Filip.

Pravicoví poslanci plošná majetková přiznání nechtějí. "Považujeme to za šikanování obyvatelstva s poměrně obrovskými náklady," řekl ČTK předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Zákon by podle něho řadu lidí nutil, aby složitě zjišťovali přesnou hodnotu svého majetku. Podle předsedy klubu US-DEU Vlastimila Ostrého by majetková přiznání měli podávat především vyšší úředníci a politici, nikoliv všichni lidé s větším majetkem. Povinnosti politiků by měl stanovit zákon o střetu zájmu, který už sněmovna projednává.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal řekl, že se k návrhu vyjádří, až se s ním blíže seznámí. Lidovci však již dříve plošná majetková přiznání odmítli. Sociální demokraté mají s komunisty ve dvousetčlenné sněmovně 111 hlasů. "Majetková přiznání jsou obecně věc, o které sociální demokracie je ochotna se bavit," řekl ČTK místopředseda poslanců ČSSD Michal Hašek. Nyní ale podle něj nelze říct, jak se poslanci sociální demokracie postaví k tomuto konkrétnímu návrhu. Připustil, že návrh zákona přichází z opozičních řad a že platí dohody v koaliční smlouvě.