Kuba se ohrazuje proti české diplomatické nótě kvůli oslavám

Pozvání pro kubánské disidenty na oslavy českého státního svátku, které se minulý pátek měly konat v havanském hotelu, a jejich zákaz ze strany kubánských úřadů rozpoutaly diplomatickou roztržku. Chargé d'affaires kubánského velvyslanectví v Praze Aymée Hernándezová ve čtvrtek kategoricky odmítla protest českého ministerstva zahraničí, které se v diplomatické nótě ohradilo proti tomu, jakým způsobem kubánské úřady zabraňovaly konání oslav. V rozhovoru pro agenturu EFE Hernándezová řekla, že "veškerý kubánský disent je vykonstruovaný, najatý Spojenými státy" a "pokud někoho mrzí jednání české vlády, pak je to kubánský lid".

Recepci na počest státního svátku, kterou české velvyslanectví chtělo pořádat v luxusním hotelu, kubánské úřady zakázaly s tím, že to je "kontrarevoluční akce". Přemístěna proto byla do rezidence českého chargé d'affaires Petra Stieglera. Úřadům vadilo, že se oslavy mají účastnit členky sdružení Dámy v bílém, tedy manželek a blízkých kubánských politických vězňů. "Hotel měl plné právo přijmout, nebo odmítnout tuto akci. Byla to jejich věc," míní chargé d'affaires. Kubánská vláda bude oficiálně reagovat na českou diplomatickou nótu, dodala.

Česko-kubánské vztahy jsou dlouhodobě napjaté, proto obě země mají diplomatické zastoupení na nižší úrovni chargé d'affaires. Česká republika je velkým kritikem kubánského vůdce Fidela Castra a jeho totalitního režimu, v minulosti prosadila rezoluce OSN kritizující Havanu.