Kubinyi čelil opoziční kritice, ODS chce koncepci zdravotnictví

Tvrdé kritice opozičních poslanců čelil ve středu ve sněmovně ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi (ČSSD). Občanští demokraté trvají na tom, aby vláda sněmovně okamžitě předložila koncepci zdravotnictví. Do té doby by se podle nich měl Kubinyi vyhnout dalším radikálním krokům.

"Je zarážející, že je ministrem opakovaně jmenován někdo, kdo v okamžiku nástupu do funkce žádnou koncepci nemá," řekl také komunistický místopředseda zdravotního výboru Jiří Maštálka.

Kubinyi odstartoval debatu o zdravotnictví už v pátek, kdy obvinil Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) ze špatného hospodaření. Už od svého nástupu volá po odchodu ředitelky VZP Jiřiny Musílkové, která již dříve jeho výzvu odmítla a dnes se proti kritice VZP ohradila přímo ve sněmovně. Některé odborníky a opoziční poslance Kubinyi popudil také pátečním odvoláním šéfa Institutu klinické a experimentální medicíny Karla Filipa.

Ministr si vyslechl kritiku i od Musílkové. Tím, kdo v českém zdravotnictví selhává, není podle ní VZP, ale ministerstvo zdravotnictví. Úřad podle ní nemá představu, jak zdravotnictví řídit. Kubinyi poté v nadsázce prohlásil, že z jejího projevu nabyl dojmu, jako by pojišťovna byla skvělá, zatímco on se ve všem mýlí, je nezkušený, manipulovatelný a víceméně lže nebo se předvádí. Někteří poslanci si to ale možná myslí. "Vůbec nehájím VZP, aby bylo jasno. Jen se ohrazuji proti věcně správně nedoloženým obviněním pana ministra. Tady určitě platí aforismus - kdo nerozumí, měl by se ptát, nikoli protestovat"," vzkázal Kubinyimu Maštálka.