Kunovická škola tanců nabídne odborný seminář o verbuňku

Kunovická škola lidových tanců nabídne na konci srpna jednodenní odborný seminář zaměřený na výuku verbuňku, který je zapsán na seznamu UNESCO. Kurz je určen především pro vedoucí folklorních souborů. Odborníci v něm představí odlišné způsoby cifrování v jednotlivých oblastech Slovácka. Součástí semináře bude i přehlídka provázená odborným výkladem.

Seminář povede etnograf Karel Pavlištík ze zlínského Muzea jihovýchodní Moravy, který působil jako umělecký vedoucí ve folklorních souborech Vesna a Vonica. Kromě odborného výkladu a přehlídky jednotlivých forem verbuňku bude další částí semináře i taneční dílna verbířů. Tvůrčí setkání bude zaměřené především na neformální, přátelské setkání tanečníků verbuňku, jejich vzájemné předáváni zkušeností a rozvíjení vztahu k tomuto tanci.

Odborné taneční setkání se uskuteční 26. srpna od rána ve Slovácké búdě, v případě většího zájmu se kurz přesune do sportovní haly. Přehlídka a taneční dílna bude pod širým nebem v letním areálu. Veřejnost se může verbuňk učit denně od 28. července až do 1. září.

Autor: Peter Gabaľ