Květináři předvedli show na zámku v Moravské Třebové

I z vázání květin se dá udělat show. V neděli se o tom přesvědčili návštěvníci dvorany renesančního zámku v Moravské Třebové na Orlickoústecku. Za doprovodu hudby před jejich očima pod rukama zručných floristů vznikaly svatební kytice a další doplňky slavnostního obřadu. Ty posléze předvedly modelky ověšené květy jako na Havaji. "Je to podívaná hlavně pro dámy, která nemá být strnulá jako výstava, ale i tvorba kytic, které si běžně nekoupíte. Modely se pohybují v cenách 2000 korun a výše," řekl moravskotřebovský květinář Ladislav Weinlich, který akci již druhý rok pořádal.

Floristé měli kytice již zčásti připravené, neboť by jinak na jejich vytvoření potřebovali i několik hodin. Před zhruba 300 diváky se však svatební kytice zrodila za několik minut. Ke každé tvůrci podali také komentář. V druhé části programu je modelky oblečené do svatebních šatů předvedly publiku. Z květin měly i čelenku do vlasů, ozdobu na krk nebo boa.

Mottem letošní květinové show byl svatební den. "Květy se dají uplatnit všude. Auty počínaje, přes přízdobu svatebního dortu a slavnostní přízdobu tabule až po květy pro nevěsty, družičky a pro maminky nebo výzdobu svící kostela. Prostě divadlo pro lidi, včetně slavnostní hudby," vysvětlil Weinlich.

Co návštěvníky květinové show možná potěšilo nejvíce, byl závěr představení. Velkolepé výtvory floristů nezvadly bez užitku, ale při odchodu je dostali ti z publika, kteří vyhráli ve slosování vstupenek.

Autor: Peter Gabaľ