Kvůli navrhované ústavní soudkyni se chystá demonstrace

Kvůli kandidatuře Vlasty Formánkové na ústavní soudkyni se chystá demonstrace. Lidem, kteří se chtějí sejít 28. července před budovou Senátu, vadí, že Formánková před 25 lety odsoudila vedoucího jedné z plzeňských restaurací za jeho protikomunistické vystoupení. Muž výkřiky narušoval ustavující schůzi občanského výboru a členům KSČ řekl, že není zvědav na komunistické šplechty.

Soudkyni navrhl prezident Václav Klaus a doporučili ji i senátoři ústavně-právního výboru a výboru pro vzdělání, kulturu a lidská práva. Konečné rozhodnutí o jmenování padne na schůzi Senátu. V den zahájení zasedání chtějí nespokojení občané přijít s transparenty před Senát a apelovat na senátory, aby Formánkovou nezvolili.

Formánková na svou obranu uvedla, že byla mladá a nyní by v této věci už rozhodovala s jinou životní zkušeností. "Byla jsem začínající soudkyně a věřila, že změním svět. I proto dnes říkám, že soudci mají být starší 30 let," řekla již dříve Mladé frontě Dnes. Odpůrcům jmenování Formánkové se nelíbí také to, že v roce 1996 na volebním letáku podpořila jednoho z kandidátů ODS.