Leica chce pořádat putovní výstavy ve vlaku i v dalších letech

Galerie Leica je povzbuzena úspěchem své letošní putovní výstavy a plánuje podobné projekty i do příštích let. Od května do července vozila ve speciálně upraveném vlaku zvětšené snímky fotografa Sebastiaa Salgada a navštívila s ním 12 českých měst i Slovensko. Vlak si proto Leica pronajala na další tři roky. V roce 2006 chce po Česku vozit portréty fotografa Antonína Kratochvíla.

Leica působila dva a půl roku v Nejvyšším purkrabství na Pražském hradě. Poté, co jí správa Hradu neprodloužila koncem minulého roku smlouvu o pronájmu, hledala galerie nové místo. Změna působiště znamenala odliv návštěvníků - na Hradě Leica patřila k nejnavštěvovanějším českým galeriím. Jako východisko z neutěšené situace ředitelku galerie Janu Bömerovou napadla výstava, která za diváky cestovala po kolejích. "Salgadova výstava ve vlaku u nás změnila pohled na prezentaci umění. Nechce se nám již zpět do pevné galerie, možná za tři roky. Putování pro naši galerii otevřelo nové možnosti," řekla ČTK Bömeorvá. Výstavu slavného brazilského fotografa Sebastiaa Salgada vidělo 65.000 lidí včetně Slovenska.

Pro příští rok Leica plánuje výstavu prací předního světového fotografa českého původu Antonína Kratochvíla. Rodák z Lovosic, který emigroval v roce 1967, dnes žije v New Yorku a je nositelem ceny World Press Photo i dalších významných světových ocenění. Světového věhlasu dosáhl díky portrétům umělců, ale i jedinečnými záběry z válek, například z Rwandy, Zimbabwe či Iráku.

Leica vybrala Kratochvílův soubor Incognito, 56 černobílých portrétů známých osobností. Lidi, pro které se používá termín celebrity, Kratochvíl zobrazil v expresionistickém a subjektivním stylu. Soubor obsahuje fotografie Liv Tylerové, Davida Bowieho, Jeana Rena, Keanu Reevese, Richarda Burtona, Harveyho Keitela, Billa Gatesa či Priscilly Presleyové. Leica by chtěla s Kratochvílovými fotografiemi vlakem vyjet kromě českých měst i na Slovensko a do Rakouska.

Na další roky Leica plánuje projekt Evropská rodina, do kterého se bude moci tvůrčím způsobem zapojit široká veřejnost. Tříleté putování tří v galerii upravených poštovních vagonů bude každoročně zahájeno v Praze a pak navštíví různá města ČR i dalších zemí. Do projektu se zapojí i Slovensko, Rakousko, Rumunsko, Německo, a Francie.