Lékaři v Praze poprvé v ČR s pomocí robota operovali prostatu

Lékaři v pražské vojenské nemocnici poprvé v Česku operovali úspěšně s pomocí robota prostatu. ČTK o tom informovala mluvčí Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích Magda Thomesová. Robotické centrum otevřela nemocnice v polovině listopadu. První operace v něm provedla minulý týden. "Odstranění prostaty kvůli nádorovému onemocnění bylo tímto způsobem (za asistence robota) provedeno vůbec poprvé v České republice," uvedla Thomesová.

Lékaři podle ní zvolili přístup, který umožnil operovat pacienta bez otevření břišní dutiny. Operace připomíná laparoskopický zákrok. Úkony ale provádí robot, kterého řídí chirurg. Odborník sedí u ovládacího pultu a pohyby jeho ruky se přenášejí přes rameno robota na mikroskopické operační nástroje. Instrumenty se mohou otáčet díky robotovi o 360 stupňů, což lidská ruka nesvede. Lékař všechny své zásahy sleduje na monitoru s trojrozměrným obrazem.

Pro operatéra je podle Thomesové tento robotický postup náročnější, ale pro pacienta znamená mnohem menší riziko komplikací v době zákroku i po něm. Pacient při zákrocích mnohem méně krvácí, má i menší jizvy. Operace s pomocí robota pak celkově zkracují uzdravování, dodala mluvčí.

S pomocí robotů jsou nejčastěji operovány právě nádory prostaty. Ve světě funguje přes 350 robotických operačních systémů. Většina z nich je v USA. V Evropě jich pak pracuje asi 60. V Česku jsou takto vybaveny dvě nemocnice. Před vojenskou nemocnicí robotické centrum zřídila pražská Nemocnice Na Homolce. Využívá je k operačnímu podvazování žaludku a v gynekologii. V tomto oboru a v břišní chirurgii chce roboty v budoucnu používat i vojenská nemocnice.