Lékárníci vyvěšují plakátky, kroky ministra je prý ohrožují

Lékárníci po celé republice vyvěšují plakátky s upozorněním, že nekompetentní kroky ministra zdravotnictví ohrožují dostupnost lékárenské péče. Ve středu se jim nepodařilo přesvědčit premiéra Jiřího Paroubka, aby zrušil rozhodnutí o poklesu obchodní přirážky na léky o tři procenta. Od ledna tak budou léky zatíženy přirážkou jen 29 procent. Lékárníci varují, že příjmy lékáren klesnou až o 15 procent, venkovským lékárnám prý hrozí krach. "Kroky ministra Davida Ratha ohrožují existenci lékáren, protestujeme proti nim," uvádí se plakátku na jedné lékárně v centru hlavního města.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba ČTK řekl, že mu denně telefonují desítky lékárníků a sdělují, že během ledna budou informovat veřejnost o tom, kam vedou kroky ministra. Rath chce snížením přirážky ušetřit peníze zdravotního pojištění, pojišťovny dají na léky ročně 40 miliard korun. Podle Chudoby snížení přirážky nepomůže tomu, aby pacienti nedopláceli více. "To byl krok stranou. Doufám, že během ledna pacienti poznají, na čí straně je pravda," prohlásil.

Rath v nové vyhlášce od ledna snižuje úhrady pojišťoven na některé skupiny léků. Argumentuje tím, že tak donutí firmy, aby nevyužívaly maximální ceny a prodávaly léky levněji. Firmy, které se chtějí udržet na trhu, to při předchozích sníženích udělaly. Nyní však varují, že úhrady jsou tak nízké, že budou muset český trh asi opustit. O výši doplatků je spor každého půl roku, kdy vychází nová léková vyhláška. Přinejmenším měsíc trvá, než lékárny doprodají staré dražší zásoby, a tak v přechodném období doplácejí pacienti více. I pak však se často setkají s tím, že na stejný lék je v jiné lékárně odlišný doplatek.

Podle ředitele Fakultní nemocnice Motol Miloslava Ludvíka, jehož žena je lékárnice, záleží na pozici lékárny. Pokud platí lékárník vysoký nájem, nemůže si dovolit prodávat lék bez přirážky jako jeho kolega, který je ve vlastním. Nemocniční lékárny oproti veřejným dosahují nižších cen při velkonákupech. V konkurenčním boji snižují ceny, aby přitáhly zákazníky. Chudoba potvrdil, že rozdíly v doplatcích na léky mezi lékárnami se mohou pohybovat i v řádech stokorun. Nesouvisí to podle něj ale vůbec s obchodní přirážkou. "Firmy si vyberou ve spádové oblasti jednu dvě lékárny a nižší cenu jim vyrovnají například tím, že si tam fiktivně pronajmou prostory," popsal.