Lékárníci zatím nevědí, jaké doplatky na léky účtovat pacientům

Lékárníci zatím nevědí, jaké doplatky na léky budou po 1. lednu účtovat pacientům. Mají jen vyhlášku, v níž se píše, o kolik procent se mění na danou účinnou látku úhrada z pojištění. Přepočet na konkrétní lék teprve specializované firmy dělají. Podle členky představenstva České lékárnické komory Leony Štěpkové u řady přípravků úhrada klesá, a tak pacienti zaplatí více. Doplatky podle ní může zvýšit i pokles obchodní přirážky na léky o tři procenta, který prosadil ministr zdravotnictví David Rath. Lékárníci kvůli tomu vyhlásili stávkovou pohotovost.

"Lékárníci stráví Silvestra v lékárně," shrnul prezident komory Lubomír Chudoba. Firmy, které vyhlášku převádějí do počítačových programů, dostaly podle něj podklady teprve ve čtvrtek. Lékárny je tak dostanou až těsně před koncem roku. Při otevření 2. ledna už musejí vydávat léky podle nového ceníku. Podle vyhlášky, z níž ceník vychází, klesnou až o 40 procent úhrady pojišťoven na přípravky k léčení obezity, zhruba o 30 procent na srdeční selhávání a až o 20 procent na epilepsii. V řádech procent klesnou na lidské inzulíny, na léky snižující hladinu cukru v krvi, na cholesterol, překyselení žaludku, prokrvení periferních cév, vysoký tlak a některá antibiotika.

Ministr zdravotnictví David Rath ČTK řekl, že do budoucna by již tyto problémy nastat neměly. Kategorizační komise, která určuje, které léky a v jaké výši budou hradit zdravotní pojišťovny, bude muset ukončit práci a předat podklady 150 dní před tím, než začne vyhláška platit. Lékárníci i firmy pak budou mít dostatek času se na nové úhrady připravit, prohlásil ministr.