Letadlo s ostatky českých vojáků je na cestě do Česka

Letadlo s ostatky tří českých vojáků padlých v Afghánistánu odletělo z letiště na základně Bagrám ve středu v 09:45. Přílet do České republiky bude dodržen podle plánu, na ruzyňském letišti tak vojenský speciál přistane v 16:15. Nad Českem jej doprovodí gripeny. Následovat bude pietní ceremoniál. Na letišti budou čekat rodiny zemřelých, přítomni budou i prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun nebo vojáci z 42. mechanizovaného praporu v Táboře, kde padlí sloužili.

V pravé poledne se v Česku na počest padlých vojáků rozeznělo na osm tisíc sirén, houkaly nepřetržitě 140 vteřin. Několik desítek vojáků i civilních zaměstnanců generálního štábu armády uctilo padlé vojáky před památníkem válečných veteránů na pražském Vítězném náměstí. Sem také lidé už od nedělního útoku přinášejí květiny a svíčky. Nástupem si zabité vojáky připomněli i pražští hasiči.

Vojáci Martin Marcin (36), Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25) zahynuli v Afghánistánu v neděli při hlídce u spojenecké základny Bagrám. Vojáci byli v úterý povýšeni do hodností štábních praporčíků. Budou pohřbeni se všemi vojenskými poctami.