Lidé odevzdali celkem 7897 nelegálních zbraní

V rámci takzvané zbraňové amnestie lidé odevzdali 7897 nelegálně držených zbraní. Amnestie byla vyhlášena 1. února v souvislosti s novelou zákona o zbraních a skončila 31. července. Na policejní služebny doneslo nelegální zbraně přes šest tisíc lidí, řekl ředitel služby pro zbraně a bezpečnostní materiál policejního prezidia Milan Komárek. Policie zbraně stále ještě prověřuje. Těch, které neprošly expertizou, eviduje zatím 49. Se žádnou nebyl spáchán trestný čin, ale některé byly například jejich majiteli odcizeny.

Zbraňová amnestie byla také vyhlášena v letech 1996 a 2003. Poprvé lidé donesli k expertize 3704 nelegálních zbraní a podruhé 4192. Letošní amnestie předčila očekávání policistů. "Vysvětlujeme si to rostoucí důvěrou v institut amnestie a také v policii," řekl Komárek. "Nedělá nám radost, kolik zbraní je mezi lidmi," dodal. Podle něj policisté za rok přijdou na stovky nelegálních zbraní. Letos jich zatím zabavili 215, loni 446 a předloni 451. Za držení zbraně bez povolení hrozí jejímu majiteli až pětiletý trest. "Účelem amnestie je dostat pod kontrolu maximální počet nelegálních zbraní," doplnil Komárek. Policistům nosili lidé převážně zbraně z kategorie C, což jsou například opakovací nebo samonabíjecí dlouhé zbraně a plynové zbraně. Odevzdali jich 3700. Výjimkou nebyly ani zakázané vojenské zbraně. Těch bylo odevzdáno 580.

Policie vystaví na odevzdanou zbraň potvrzení o převzetí do úschovy. Ověří si, zda zbraň nemá svého vlastníka, a vyhlásí pátrání po původu odevzdané zbraně. Zároveň ji předá ke kriminalistické expertize, aby vyloučila podezření, že s touto zbraní někdo spáchal trestný čin nebo přestupek. Jsou-li výsledky šetření negativní, považuje policie člověka, který zbraň odevzdal, za jejího vlastníka. Ten může do dvou měsíců ode dne jejího odevzdání do úschovy požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících k držení zbraně.

Autor: Peter Gabaľ