Lidé vzpomínali na tragický čin Jana Palacha v roce 1969

Několik desítek lidí si v sobotu na pražských Olšanských hřbitovech připomnělo 37. výročí upálení Jana Palacha v roce 1969. Palach svým tragickým činem protestoval proti sovětské okupaci, která začala v roce 1968. Student Filozofické fakulty Karlovy univerzity se zapálil 16. ledna 1969 na pražském Václavském náměstí u sochy svatého Václava. O tři dny později kvůli rozsáhlým popáleninám zemřel. Pohřeb 25. ledna na Olšanských hřbitovech v Praze se stal velkou manifestací za svobodu a demokracii.

"Byl to čin z beznaděje a bezmoci, nemohl jinak. Jeho odkaz žije dál, je to velké memento," řekla ČTK Jaroslava Čajová ze společnosti Janua, která pietní vzpomínku organizovala. Čajovou mrzelo, že se sobotní vzpomínky nezúčastnil některý z ústavních činitelů. "Možná mají jiné starosti. Ale myslím, že to o něčem vypovídá," uvedla.

U Palachova hrobu zazpívali zástupci Pěveckého sdružení pražských učitelů, Pražského pěveckého sboru Smetana a Pěveckého sboru Typografie a také smíšený sbor Besharmonie. Pietní akt, který pořádá Společnost Jana Palacha, se konal také v Palachových rodných Všetatech na Mělnicku.