Lidem se otevřel armádní Úřad pro zpřístupňování dokumentů

Veřejnosti se v úterý na jeden den otevřel armádní Úřad pro zpřístupňování dokumentů v pražském Braníku. Jeho hlavním úkolem je zpřístupňování dokumentů komunistické vojenské kontrarozvědky, která byla do listopadu 1989 součástí Státní bezpečnosti (StB). Úřad pro zpřístupňování dokumentů pořádal akci poprvé. Zájemci mohli nahlédnout do struktury činnosti vojenského zpravodajství a zaměstnanci úřadu jim zpřístupnili všechny prostory a předvedli, jak vypadá technické zpracování dokumentů.

Lidé si také mohli vyzvednout seznamy spolupracovníků komunistické kontrarozvědky a podat žádost o zpřístupnění jednotlivých dokumentů. Podmínkou je, že žadateli je alespoň 18 let, je občanem ČR a není ve výkonu trestu. Úřad do uzavření navštívilo více než 160 lidí. "Zájem byl hlavně o seznamy spolupracovníků vojenské kontrarozvědky a o to, jaké jsou podmínky pro podání žádosti o zpřístupnění dokumentů," řekla ČTK pracovnice úřadu Jitka Pourová. Podle ní je možné, že ministerstvo obrany akci v budoucnu zopakuje.

Seznamy mohou být na žádost zpřístupněny kdykoli - zájemce si je může vyzvednout v sídle instituce, úřad mu je může zaslat poštou nebo si je lze vyžádat po internetu. Kromě Úřadu pro zpřístupňování dokumentů informace poskytují také ministerstva vnitra a spravedlnosti. Jsou zdarma.