Lidovci chtějí kvůli projektu opencard rezignaci primátora Béma

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda vyzval kvůli nepodařenému projektu opencard k rezignaci vedení pražské radnice. Odejít by měl primátor Pavel Bém i radní Martin Langmajer a Milan Richter (všichni ODS), kteří jsou podle lidoveckého předsedy odpovědní za projekt, do nějž už hlavní město investovalo podle auditu 888 milionů korun. "Není důvod k pálení čarodějnic a odstupování celé rady. Poprosil bych Cyrila Svobodu, ať zkrotí své vášně a vrátí se do přístavu zdravého rozumu," řekl novinářům Bém. Jeho slova označil za předvánoční výkřiky do tmy. Pokud bude mít Svoboda zájem, může být jako externista v projektovém týmu k opencard, dodal primátor.

Praha si poté, co první audit prokázal obří náklady a nulové příjmy projektu opencard, objednala audit nový. I ten však potvrdil výhrady předchozích auditorů. Za hlavní riziko podle předběžných závěrů považuje fakt, že je pražský magistrát až příliš závislý na firmě Haguess jako na jednom exkluzivním dodavateli. Nejsou například ani známi skuteční majitelé společnosti Haguess. "Nepomohou žádné audity, nemohou vyšetřovat sami sebe," poznamenal Svoboda ke snaze magistrátu projekt opět prověřit auditem a naznačil, že peníze mohly získat firmy a lidé navázaní na radnici. Kauza opencard je podle Svobody posledním článkem v řetězu korupčních jednání, kterým je pražský magistrát pověstný. "Za vlády Pavla Béma se korupce stala normou, a to za tichého souhlasu opozice ČSSD," uvedl Svoboda.

Bém vidí za Svobodovými slovy klesající preference KDU-ČSL v průzkumech. Rada podle primátora nic netají a odpovědnosti se nebojí. Projekt opencard je podle primátora dobrý, správná je také koncepce rozvoje městských informačních technologií.

Autor: Peter Gabaľ