Lidovci z Vysočiny měli na konferenci nejméně výhrad ke Karasovi

Účastníci krajské konference KDU-ČSL na Vysočině se v sobotu v Jihlavě shodli, že vyzvou Jana Kasala, aby na nadcházejícím stranickém sjezdu přijal kandidaturu na některou z funkcí ve vedení strany. Delegátům sjezdu a také krajským a okresním funkcionářům představili tří ze čtyř dosud známých kandidátů na post šéfa strany - bývalý poslanec Jiří Karas a senátoři Adolf Jílek a Jiří Čunek. Na Vysočinu nedorazila jen Vlasta Parkanová.

Kasal stranu jako první místopředseda vede od rezignace Miroslava Kalouska. Na předsedu strany kandidovat nechce, zda se bude ucházet o funkci vedení strany, zatím neoznámil. Nejmenší výhrady z kandidátů na předsedu měli delegáti v diskusi k Jiřímu Karasovi, řekl ČTK po ukončení jednání předseda krajské organizace Václav Kodet. Karase ke kandidatuře vyzvala jeho mateřská organizace na Třebíčsku. Kodet ale míní, že to "bude mít na sjezdu velice těžké". Podle jeho názoru ještě ten pravý kandidát na předsedu nepřišel. Nebude mít ale problém ze čtyř dosud známých si vybrat.

Vysočinu dosud ve vrcholných lidoveckých postech zastupoval Jan Kasal. Kodet míní, že si s návrhem své nominace poradí ve prospěch strany. "On ten sjezd nebude jednoduchý a bude to také o tom, jak ty volby budou postupovat," poznamenal. Podle informací ČTK je výzva ke kandidatuře Kasalovi spíše poděkováním za jeho práci, kterou pro stranu odvedl. Averzi ke spíše pravicovému a provysočinskému Kasalovi mají na Moravě, zaznělo za zavřenými dveřmi konference. Delegáti ale ocenili, že Kasal stranu v těžkých chvílích udržel pohromadě a také ve hře o vládní posty.