Lídři bývalé koalice začali jednat o možné společné vládě

Špičky ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody- DEU se v neděli večer sešly na úřadu vlády, aby se pokusily domluvit na nové vládě. Vyjednavači stran bývalé koalice přijížděli s ochotou vyjednávat a dohodnout se. Cesta k dohodě ale nebude snadná ani krátká. Lidovci nemíní přistoupit na požadavek ČSSD, aby se v novém kabinetu už neobjevili jejich odstoupivší ministři. I unionisté chtějí ponechat výběr svých zástupců na vlastním uvážení. Kromě lídrů tří stran se schůzky účastní i kandidát ČSSD na budoucího premiéra Jan Kohout, který kolem novinářů prošel mlčky a s úsměvem.

"Věřím, že dnes uděláme první krok k dohodě," uvedl před příchodem do Strakovy akademie první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. I šéf poslanců nejsilnější vládní strany Michal Kraus je mírným optimistou. ČSSD si podle něj neklade žádné předběžné podmínky a věří, že schůzka nebude zbytečná. "Kdyby naše jednání nebylo k ničemu, tak půjdeme radši na fotbal," podotkl.

KDU-ČSL podle svého předsedy Miroslava Kalouska nerozumí tomu, proč by se "zkompromitovaným" premiérem Stanislavem Grossem měli odcházet i schopní ministři, jejichž pověst není nijak pošramocena. Proto nevidí důvod, proč by KDU-ČSL znovu neměla nominovat své dosavadní ministry. I když lidová strana nechápe logiku, proč by ve vládě neměli být straničtí lídři, Kalousek ani první místopředseda strany Jan Kasal ambice zasednout v kabinetu nemají. "Chceme být vstřícní," poznamenal. Pokud se jednorázová dohoda stran bývalé koalice podaří uzavřít, po předchozí dohodě s prezidentem Václavem Klausem Gross rezignuje a na jeho místo nastoupí Kohout, nynější velvyslanec při EU a řadový člen ČSSD. Pokud jednání zkrachují, pak hodlá sociální demokracie vládnout do řádných voleb sama.