Lídři KDU-ČSL asi nebudou Čunka přesvědčovat, aby z vlády odešel

Většina z členů předsednictva KDU-ČSL nemá v úmyslu přesvědčovat stranického šéfa Jiřího Čunka, aby odešel z vlády. Nevyhoví tak přání premiéra Mirka Topolánka, který odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj považuje za nejhorší možnou variantu. Topolánek by proto byl raději, kdyby lidovci Čunka přesvědčili, aby kabinet opustil. "Já ho o tom přesvědčovat nebudu," řekl ČTK místopředseda KDU-ČSL Stanislav Juránek po ranním jednání předsednictva. Připustil, že jiný názor mohou mít členové celostátního výboru, který se sejde večer, ani od tohoto orgánu ale nečeká žádný dramatický zvrat. Další místopředseda Marián Hošek uvedl, že postoj špiček lidové strany k Čunkovi se nemění. "Podpora, která byla předtím, zůstává stejná," soudí. Lidovci ale nejsou jednotní. Například místopředsedkyně strany Vlasta Parkanová sice nemíní Čunka vyzývat k rezignaci, sama by na jeho místě ale koaliční kabinet opustila.

Čunek už delší dobu čelí tlaku, aby odstoupil kvůli obvinění z korupce. Jeho pozice se zhoršila poté, co se vyjádřil o Romech jako o "opálených" lidech, kteří dělají "binec a ohně na náměstích".

O situaci by ve středu měli mluvit zástupci všech tří vládních stran, pro něž je teď prioritou prosazení daňových a sociálních reforem. Ve stejný den budou před Strakovou akademií demonstrovat Romové, kterých se dotkly Čunkovy výroky.