Livia Klausová se ptala humanitárních organizací na jejich problémy

Na práci a s ní spojené problémy se zástupců humanitárních organizací ptala první dáma Livia Klausová při úterním setkání na Pražském hradě. "Nechci zabíhat do politiky, ale nám opravdu chybí klid, protože nevíme, jestli existujeme, nebo ne. To samozřejmě ovlivňuje náš příjem peněz od dárců," řekl prezidentově ženě ředitel pražské Arcidiecézní charity Jaroslav Němec. Reagoval tak na novelu církevního zákona, kterou minulý týden podepsal prezident Václav Klaus. Podle církví obsahuje sporné pasáže týkající se právě evidence charit, diakonií a vzdělávacích zařízení, které už před dvěma lety zrušil Ústavní soud. Zástupci církví, Klausovým podpisem zklamaní, nyní očekávají, že se zákon opět dostane k Ústavnímu soudu.

Pražské charitě, Městskému centru sociálních služeb a prevence v Praze 1 a obecně prospěšné společnosti Naděje první dáma předala jménem Nadačního fondu Livie a Václava Klausových čtyři stovky porcelánových hrnků, které dostala nadace darem. Ještě před Vánoci se tak dostanou potřebným, tedy bezdomovcům. Pro lidi bez střechy nad hlavou, kteří nevlastní mnoho věcí, je hrnek jeden z předmětů, který si mohou dát do batohu a mít ho stále při sobě, uvedla Klausová. Tři sta dalších hrníčků poputuje do dětských domovů.

Na bezdomovce si většina lidí vzpomene pár dní před Vánoci. Projekty, které jim ale mají pomoci přečkat zimu, je třeba začít připravovat již v létě, upozornili hosté první dámy. Lidí bez přístřeší v české metropoli stále přibývá, ročně zhruba o desetinu. Podle některých odhadů jich v Praze nyní přebývá kolem 4600, možná ještě o několik stovek víc. Zhruba 20 procent činí ženy, jejich počet ale postupně narůstá.