LN: Klaus se s prezidentem USA setká zřejmě na jaře

Český velvyslanec ve Spojených státech Martin Palouš je přesvědčen o tom, že na jaře příštího roku se prezident Václav Klaus setká s americkým prezidentem. Palouš to uvedl v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny.

"S americkou stranou na toto téma komunikuju neustále. Teď mohu říct, že se nám to podaří - a to zcela určitě - na jaře příštího roku," řekl velvyslanec. Týká se to podle něj jak George Bushe, tak zřejmě i jeho případného nástupce.

Palouš uznal, že již Klaus překročil dávno roční dobu ve funkci hlavy státu. Tím by formálně splnil podmínku amerického velvyslanectví, které dříve tvrdilo, že není zvykem, aby americký prezident přijímal jinou hlavu státu, pokud není déle než rok ve funkci. Diplomat se však nedomnívá, že by Bush odmítal Klause kvůli jeho postoji k útoku na Irák. "Takhle problém nestojí. Kancléř (Gerhard) Schröder i prezident (Jacques) Chirac vyjadřovali své stanovisko a rozhodně z toho nevyplynul konec komunikace mezi německou či francouzskou a americkou diplomacií," poznamenal Palouš. "Pro mě jako velvyslance je přece zcela podstatné, že já musím najít maximální úroveň pozitivní komunikace mezi těmito názory a ničím nepřispívat k prohlubování tohoto příkopu," dodal.