LOK uspořádal petici na podporu zákona o neziskových nemocnicích

Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů uspořádal petiční akci, jejímž cílem je podpořit přijetí zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních. ČTK o tom informoval předseda klubu Milan Kubek. Normu předložila skupina poslanců v reakci na spory o to, zda a v jakém rozsahu privatizovat nemocnice či je měnit na obchodní společnosti.

Iniciátoři petice se obávají, že převod zdravotnických zařízení na obchodní společnosti způsobí rozpad nemocniční sítě a zhorší dostupnost i kvalitu poskytované zdravotní péče. Zároveň mají obavy z toho, že nemocnice převedené na obchodní společnosti budou zdravotníkům snižovat platy, což bude mít za následek jejich odchod do zahraničí nebo do státních zařízení.

Převod nemocnic na obchodní společnosti zakazuje zákon prosazený levicovými poslanci, který začal platit 27. září. Zakazuje převádění nemocnic do doby, než bude přijat zákon o neziskových veřejných zdravotnických zařízeních. Odbory namítají, že obchodní společnosti se musejí orientovat na tvorbu zisku, a budou tedy omezovat nelukrativní péči. Dalším rizikem je, že mohou zkrachovat. Odbory také soudí, že nemocnice - obchodní společnosti budou v honbě za ziskem rozšiřovat nabídku lépe placených ambulantních služeb. Své ambulance přitom mohou obsazovat nekvalifikovanými lékaři, kteří budou ochotni pracovat za nízké mzdy. "Tato nekalá konkurence poškodí soukromé lékaře, kteří budou sice poskytovat kvalifikovanější péči, ale protože budou pro pojišťovny dražší, mohou přijít o smlouvy a zkrachovat. V konečném důsledku se i toto obrátí proti pacientům," stojí v prohlášení LOK-SČL.