Majetková přiznání nejdřív po volbách, ČSSD nepodpoří návrh KSČM

Majetková přiznání parlament schválí nejdříve po volbách. Už teď je sice ve sněmovně komunistický návrh příslušného zákona, úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale řekl, že pro sociální demokraty je nepřijatelný. Pokud měl mít zákon aspoň teoretickou šanci na přijetí ještě do června, museli by pro něj hlasovat spolu s komunisty i poslanci ČSSD. Sobotka naznačil, že sociální demokraté budou po volbách prosazovat vlastní verzi zákona. Nemělo by však podle něj jít o normu s plošným dopadem, která by "obtěžovala" občany, ale o zákon, který by bránil legalizaci příjmů z korupce a kriminality.

Koaliční partneři ČSSD i opoziční ODS návrh plošných majetkových přiznání odmítají. Komunistická předloha zákona už tak neměla velkou naději na definitivní schválení. Dosud totiž nemá za sebou ani první kolo parlamentní debaty, a vážně jí hrozí, že do voleb závěrečné schvalování nestihne.

ČSSD slibovala majetková přiznání již před minulými volbami. Nakonec ve vládě souhlasila s kompromisem a spokojila se s tím, že koaliční partneři přistoupili aspoň na zavedení registračních pokladen, což sociální demokraté také slíbili.