Mandát k jednání o mýtu jsem si vzal sám, řekl Faltýnek. Sněmovna kauzu nedořešila

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek vysvětloval ve čtvrtek poslancům své stanovisko ke kauze údajného ovlivňování zakázky na nového provozovatele mýta spojené se společností Kapsch a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Zopakoval, že do jednání o mýtném tendru vstoupil sám. Rozhodl se tak prý kvůli opakovanému tlaku tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD. Ten údajně hrozil, že odvolá ministra dopravy Dana Ťoka za hnutí ANO. "Nežádal jsem mandát od pana ministra, ani jsem ho po něm nechtěl. Protože jsem cítil, že je potřeba situaci politicky podpořit, zaštítit a řešit," řekl Faltýnek. Podle něj hrozilo, že se v Česku po roce 2016 nebude vůbec vybírat mýto a strane se z něj bezpoplatková zóna. Považoval proto za nutné do situace vstoupit. Faltýnek tvrdí, že se mu podařilo vyjednat zrušení údajně nevýhodných dodatků smlouvy s firmou Kapsch, slevu 1,5 miliardy korun a mohlo se tak zahájit nové výběrové řízení.

Opozice nebyla s Faltýnkovým vysvětlováním spokojena. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury ohrozil schůzkou se zástupcem firmy Kapsch regulérnost výběrového řízení na elektronické dálniční mýtné. Faltýnkovo vysvětlování označil opakovaně za "pohádky ovčí babičky". Pokud by byl tendr zrušen, firma Kapsch by nejspíš získala další prodloužení smlouvy na provozování systému dálničního mýtného, uvedl Stanjura. Podle něj je otázkou, zda Faltýnek jednal vědomě nebo nevědomě. Za vysoce nestandardní postup označil jednání Faltýnka s Rafajem i předseda STAN Petr Gazdík. Faltýnek navíc podle něj prokázal neschopnost ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). "Pan Faltýnek přiznává, že mají neschopného ministra dopravy. Kdyby ho měli schopného, tak není potřeba, aby za něho vyjednával nějaký Faltýnek," řekl.

Sněmovna nakonec debatu nedokončila, opozice bude chtít, aby se k Faltýnkově případu poslanci ještě vrátili. Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky by debata ve Sněmovně mohla pokračovat za dva týdny. Chvojka také předpokládá, že se věcí bude zabývat pondělní koaliční rada ANO a ČSSD.

Policisté kvůli ovlivňování zakázek zasahovali minulý týden v sídle firmy Kapsch, v sídle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a v bytě Jaroslava Faltýnka. Nikoho ale neobvinili. Faltýnek přiznal, že se scházel se zástupci úřadu i zmíněné společnosti.

Kapsch provozuje mýtný systém v Česku od roku 2007, v tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, ÚOHS nejdříve loni v květnu výběr vítěze tendru zrušil, v záři ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch se obrátil na soud.